torstai 29. syyskuuta 2011

ONNEA VILMA, Vuoden 2011 nuori suunnittelija!

HAMK/Muotoilun opiskelija Vilma Riitijoki Vaatetuksen pääaineesta on valittu Vuoden Nuoreksi Suunnittelijaksi.

Vuoden nuori suunnittelija on Suomen messusäätiön rahoittama kilpailu. Voittajan ovat esillä Helsingissä  Suomen suurimmilla Muotimessuilla 21.-23.10.2011. Lisäksi hän saa messuilta oman osaston sekä Suomen Messusäätiöltä 5 000 euron kannustuspalkinnon. Vilma Riitijokea haastatellaan Muotimessujen Fashion Loungessa perjantaina 21.10. klo 13.30. Vuoden nuori suunnittelija valittiin nyt 17. kerran ja se on  Suomen vaatetusalan huomattavin palkinto nuorelle suunnittelijalle. Kilpailun järjestäjien ajatuksena on alan nuorien kykyjen esilletuominen ja sitä kautta vaatetusalan tukeminen.


Vilma Riitijoen voittotyö kantaa nimeä Lailai. Työ koostuu mekosta, paidasta ja haalarista. – Tavoitteenani oli yhdistää jugendin täydellisyyden tavoittelu ja luksuksen tuntu etnisyyteen ja eksoottisuuteen, Riitijoki kertoo. Eri vaatekappaleita yhdistelemällä kokonaisuus muuntautuu erinäköiseksi, joko arkisemmaksi tai juhlavammaksi.

Ekologisuus on nuorelle suunnittelijalle tärkeä arvo. – Kilpailun finaalityöni oli valmistettu kierrätetystä pellavasta, mutta nyt olen valmistanut rinnalle asukokonaisuuden myös luonnonsilkistä, Riitijoki kertoo. Materiaalivalinnoillaan nuori suunnittelija tavoittelee ajattomuutta ja kestävyyttä. – Pyrin siihen, että hyvin hoidettuna vaatteiden tulisi kestää vanhemmalta lapselle.

Kilpailutyötä on inspiroinut vanha valokuva-albumi, jonka Riitijoki löysi antikvariaatista. – Pölyttyneestä, kaapin takana piilossa olleesta albumista löysin kuvia miehestä nimeltään Harald Tanner sekä hänen Ella-vaimostaan 1900-luvun alusta, Riitijoki kuvailee. Australiaan muuttanut pariskunta sai kaukomailla tytön, jonka he nimesivät Lailaiksi.

– Vanhat, mustavalkoiset kuvat Lailaista ja hänen perheestään kaukana vieraalla maalla innoittivat suunnitteluani, Riitijoki sanoo. – Pohdin, miten Lailai katselisi nykymaailmaa, ja siitä syntyi yhdistelmä moderniutta ja vanhanaikaisuutta. Toisaalta myös menneen maailman muodollisuus yhdistettynä etnisyyteen ja eksoottisuuteen ovat suunnittelussa vahvasti läsnä.
  
Riitijoen mukaan tämän päivän juhlapukeutuminen on usein melko perinteistä ja turvallista. – Tosin yhä useammin löytyy myös positiivisia yllätyksiä; suunnittelua, jossa rikotaan rajoja ja uskalletaan käyttää luovuutta ja näkemystä, Riitijoki miettii. On yksi asia, joka nuoren suunnittelijan mielestä ennen kaikkea luo juhlavuutta pukeutumiseen: – Taidolla ja huolella valmistetut puvut tuovat juhlan tuntua ja arvoa pukeutumiseen.  

Kilpailun tuomaristossa olivat tänä vuonna suunnittelija Jaakko Selin (pj.), muotitaiteilija Ritva Falla, vaatesuunnittelija Hammi Mettinen, muotitoimittaja ja stylisti Nina Nuorivaara, vaatesuunnittelija Mari Talka ja Suomen Messujen edustaja (raadin sihteeri).  Tuomariston mielestä työt erottuivat voimakkaalla omalla näkemyksellä ja taiteellisuudella.Tällä kertaa tuomaristo painottikin teatraalisuutta ja taiteellisuutta ja Vilma Riitijoen töissä nämä kaksi asiaa ovat esillä selkeästi.Tärkeänä pidettiin myös sitä, että suunnittelijan luonnokset ja valmiit tuotteet olivat samanlaisia, eli niistä näki, että suunnittelija miten saada suunnittelu ja valmistus kohtaamaan.

Katso Vilman haastattelu täältä!

Kuvia mallistosta täältä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti